новини и събития

виж АРХИВА
Община град Добрич, Сдружение на писателите  - Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“ организират Поетично-музикална вечер АЛЕКСАНДЪР  БЕЛЧЕВ НА 70, с великолепните му стихове и песните, създадени по тях. Водещ - Драгомил Георгиев, литературен критик, преподавател. виж архива
Електронни услуги

Работно време с читатели:

КНИГОЗАЕМАНЕ, РАБОТА С ДЕЦА

8.30 – 13.00 ч.; 13.30 – 18.30 ч.

КРАЕЗНАНИЕ, ОБЩА ЧИТАЛНЯ, ЦЕНТЪР ЗА ИНФОРМАЦИЯ И СПРАВОЧНО-БИБЛИОГРАФСКО ОБСЛУЖВАНЕ

8.30 – 13.00 ч.; 13.30 – 17.00 ч.

 

СЕПТЕМВРИ

Витрина по повод 75 г. от рождението на Стивън Кинг, американски писател /1947/
Дата: 21 - 30 септември
Място: Книгозаемане

Представяне Дигитална колекция от микрофиши на добруджански вестници, излизали в периода 1901-1944 г., по повод 82 г. от Възвръщането на Южна  Добруджа към България /1940/ и 25 септември - Ден на град Добрич. Проявата е посветена на Европейската година на културното наследство 2022
Дата: 23 септември
Място: на библиотечния сайт
https://libdobrich.bg/

Витрина посветена на Световния ден на езиците
Дата: 26 - 30 септември
Място: Книгозаемане

Поетично-музикална вечер "Александър Белчев на 70", организана от Община град Добрич, Сдружение на писателите - Добрич и библиотеката по повод 70 години от рождението на добричкия поет
Дата: 30 септември
Час: 18.00
Място: Фоайе с пиано 

Музикална витрина по повод Международния ден на музиката и Европейската година на културното наследство 2022
Дата: 30 септември – 7 октомври
Място: сектор Изкуство

Фотодокументална изложба за композитора Петко Стайнов в библиотеката

На 26 април 2022 г. в библиотеката бе открита фотодокументална изложба, посветена на 125 години от рождението на композитора Петко Стайнов и е част от съпътстваща програма в СЕДМИЦАТА НА КАМЕРНАТА МУЗИКА „КОНСТАНТИН ИЛИЕВ“, ДОБРИЧ / 26 - 30 АПРИЛ 2022 г.

Специални гости на събитието бяха Петко Стайнов – внук на композитора и управител на Фондация „Петко Груев Стайнов“ и Иво Косев, главен уредник на Дом „Петко Стайнов“ към Исторически музей „Искра“ Казанлък, които споделиха интересни моменти от многопластовия творчески процес на Петко Стайнов – от узряване на творческата идея, през изсвирване на рояла, монтиране на Брайл, диктуване на помощника, който му е съдействал, до повторната проверка на написаното и отново изсвирване на рояла. Родственикът на Петко Стайнов подчерта особения сантимент на неговия дядо към град Добрич, който е считал за един от най-развитите в културно отношение градове и с удоволствие е посещавал, както и приятелството му с друг изтъкнат музикант Захари Медникаров.

Гостуващата изложба откри директорът на библиотеката Теодора Денкова, която благодари за възможността читателите на културната институция да се докоснат до личността и творчеството на големия български композитор. Изложбата проследява жизнения и творчески път на този световен феномен с уникална воля за живот и изключителен ум, който за 70 години в пълен мрак сътворява едни от най-красивите български произведения. Библиотечни документи от фонда на регионалната библиотека в Добрич допълват експозицията.

За гостите на събитието бе предложена прожекция на 20-минутен документален филма за Петко Стайнов, в който композиторът проф. Виктор Чучков, диригентът проф. Пламен Джуров, хоровият корифей проф. Теодора Павлович и арх. Стефан Стайнов – син на композитора, разказват за него като първопроходеца на българската хорова балада, едно от най-важните достижения в музикалната ни култура, разказват за не само вглъбения в себе си  и музиката си композитор, но и за изявения общественик Петко Стайнов. По думите им музиката му е еманация на българското, неговите произведения грабват с естествена мелодичност, ярка ритмичност, туптят с пулса на съвременната музика. Филмът проследява и дейността на Фондация „Петко Груев Стайнов“ - провеждане на музикални празници, съчетани с конференции и кръгли маси; издателска дейност; стипендии за ученици и студенти; създаване на електронен архив и др.

Едноименната фондация дари за читателите на библиотеката различни издания, свързани с музиката на таланливия композитор.

Изложбата е експонирана в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от 26 април до 5 май 2022 г.

 

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.