новини и събития

виж АРХИВА
Община град Добрич, Сдружение на писателите  - Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“ организират Поетично-музикална вечер АЛЕКСАНДЪР  БЕЛЧЕВ НА 70, с великолепните му стихове и песните, създадени по тях. Водещ - Драгомил Георгиев, литературен критик, преподавател. виж архива
Електронни услуги

Работно време с читатели:

КНИГОЗАЕМАНЕ, РАБОТА С ДЕЦА

8.30 – 13.00 ч.; 13.30 – 18.30 ч.

КРАЕЗНАНИЕ, ОБЩА ЧИТАЛНЯ, ЦЕНТЪР ЗА ИНФОРМАЦИЯ И СПРАВОЧНО-БИБЛИОГРАФСКО ОБСЛУЖВАНЕ

8.30 – 13.00 ч.; 13.30 – 17.00 ч.

 

СЕПТЕМВРИ

Витрина по повод 75 г. от рождението на Стивън Кинг, американски писател /1947/
Дата: 21 - 30 септември
Място: Книгозаемане

Представяне Дигитална колекция от микрофиши на добруджански вестници, излизали в периода 1901-1944 г., по повод 82 г. от Възвръщането на Южна  Добруджа към България /1940/ и 25 септември - Ден на град Добрич. Проявата е посветена на Европейската година на културното наследство 2022
Дата: 23 септември
Място: на библиотечния сайт
https://libdobrich.bg/

Витрина посветена на Световния ден на езиците
Дата: 26 - 30 септември
Място: Книгозаемане

Поетично-музикална вечер "Александър Белчев на 70", организана от Община град Добрич, Сдружение на писателите - Добрич и библиотеката по повод 70 години от рождението на добричкия поет
Дата: 30 септември
Час: 18.00
Място: Фоайе с пиано 

Музикална витрина по повод Международния ден на музиката и Европейската година на културното наследство 2022
Дата: 30 септември – 7 октомври
Място: сектор Изкуство

Летните занимания за деца продължават

В първото за седмицата занимателно приключение, посветено на чудната история за Джак („Джак и бобеното зърно“), попаднал между два свята, библиотечните специалисти въведоха децата с прочит на приказката, кратка беседа и занимателна работилничка. Всеки имаше възможност да разгледа илюстрациите и да се запознае с различните интерпретации в книжки, наредени в тематична витрина. Всеки един от малките приятели на библиотеката с помощта и на доброволеца Рослана Вълкова изработи свой макет на къщата на Великана  и го отнесе у дома заедно с покълнало бобче.

Втората среща в библиотеката превърна участниците в детския летен клуб „Играй и учи“ в малки археолози. Съкровищата на България – кои са най-известните, открити на територията на нашата страна и къде са експонирани към днешна дата, бяха малка част от фактите в презентацията, с която библиотечните специалисти запознаха малчуганите и наученото бе приложено на практика в образователна игра. Децата се разделиха на два отбора и всеки от участниците търсеше съкровище, отговаряйки на въпроси за знания, свързани с българските история, география или обичаи. Верен или грешен отговор – накъде ще те отведе ? Както възможностите за отговор са две, така и номерата на столовете, които трябва да избере всеки участник в играта. Направеният избор  го насочваше към скрито „златно“ съкровище за верен отговор или черно камъче за грешен.

С помощта на доброволците Савка Василева и Рослана Вълкова малките археолози в бързо темпо откриваха номерата на столовете, разположени в произволен ред из интерактивната зала на библиотеката. С нетърпение и откривателски дух децата очакваха да видят какво ще извадят от „тайника“ под стола, след като са отговорили на въпроса и открили точното местоположението на стола, посочен в картата. Тематичната кръстословица с въпроси от презентацията бързо се запълни, а малките търсачи на съкровища ентусизирано се впуснаха в попълването ѝ.

Както във всяко едно от заниманията, децата имаха възможност да разгледат тематична витрина от книжки и да ги заемат за четене у дома.

В творческа работилница се превърна интерактивната зала на библиотеката в последното за седмицата занимание на летния детски клуб „Играй и учи”. Библиотечните специалисти заинтригуваха вниманието на малчуганите с веселата книжка на Роалд  Дал „Костенурке, костенурке” и вдъхновиха участниците в клуба да рисуват заедно. Малките художници учиха в движение и приложиха на бялото платно уменията за това как се постигат комбинациите в цветовете и как се смесват нюансите в палитрата, както и как се създават светлосенките в картината.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.