новини и събития

виж АРХИВА
Община град Добрич, Сдружение на писателите  - Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“ организират Поетично-музикална вечер АЛЕКСАНДЪР  БЕЛЧЕВ НА 70, с великолепните му стихове и песните, създадени по тях. Водещ - Драгомил Георгиев, литературен критик, преподавател. виж архива
Електронни услуги

Работно време с читатели:

КНИГОЗАЕМАНЕ, РАБОТА С ДЕЦА

8.30 – 13.00 ч.; 13.30 – 18.30 ч.

КРАЕЗНАНИЕ, ОБЩА ЧИТАЛНЯ, ЦЕНТЪР ЗА ИНФОРМАЦИЯ И СПРАВОЧНО-БИБЛИОГРАФСКО ОБСЛУЖВАНЕ

8.30 – 13.00 ч.; 13.30 – 17.00 ч.

 

СЕПТЕМВРИ

Витрина по повод 75 г. от рождението на Стивън Кинг, американски писател /1947/
Дата: 21 - 30 септември
Място: Книгозаемане

Представяне Дигитална колекция от микрофиши на добруджански вестници, излизали в периода 1901-1944 г., по повод 82 г. от Възвръщането на Южна  Добруджа към България /1940/ и 25 септември - Ден на град Добрич. Проявата е посветена на Европейската година на културното наследство 2022
Дата: 23 септември
Място: на библиотечния сайт
https://libdobrich.bg/

Витрина посветена на Световния ден на езиците
Дата: 26 - 30 септември
Място: Книгозаемане

Поетично-музикална вечер "Александър Белчев на 70", организана от Община град Добрич, Сдружение на писателите - Добрич и библиотеката по повод 70 години от рождението на добричкия поет
Дата: 30 септември
Час: 18.00
Място: Фоайе с пиано 

Музикална витрина по повод Международния ден на музиката и Европейската година на културното наследство 2022
Дата: 30 септември – 7 октомври
Място: сектор Изкуство

Приказни герои оживяха в библиотеката

В първото занимание от седмицата, децата от летния клуб си направиха свой куклен театър. Денят на клуба стартира с приказката на Ран Босилек „Задави се Меца“, разказана  артистично от библиотечните специалисти.

Участниците се разделиха на тематични групи, сами нарисуваха и оформиха герои от приказките, които харесват най-много. Така на сцената в Стаята на приказките, зад кукления параван оживяха персонажи от „Дядовата ръкавичка“, Дядо вади ряпа“ , „Работна Мецана“ и „Косе Босе“.

В края на заниманието, като истински кукловоди децата споделиха с приятелите си своите любими литературни герои и много се забавляваха.

Всряда, в необятния свят на приказките библиотечните специалисти въведоха децата от клуба. С представяне на приказките „ Новите дрехи на царя” и „Жабите,които искали цар” започна вълнуващото пътешествие в страната на фантазиите.

Играта „ Разпознай приказката” предизвика малчуганите да изтеглят от специалната Кутия на приказките листче със заглавие, да нарисуват или да обяснят без думи, само с помощта на жестове, заглавието пред аудиторията.

Повечето от децата избраха да нарисуват на бялата дъска главните герои и така да обяснят на останалите коя е приказката. Някои от тях приеха предизвикателството, като подобно на мим „рисуваха” с жестове. Аудиторията с лекота и с усмивка разпознаваше  заглавията и коментираше съдържанието на приказките.

Заниманието приключи подобаващо с игри с балони, с които доброволецът Савка Василева зарадва за пореден път малките ни приятели.

 

С пъстри боички, весели копчета и шарена прежда върху дървени лъжици сръчните детски ръце създадоха в деня за творческа работилница свои уникални приказни герои. Сини котки, пъстроцветни клоуни, Спайдърмен, прасенце, прелестни принцеси и дори закачлив прилеп – всичко това изработиха в днешното последно за седмицата занимание децата от летния клуб „Играй и учи“.

Децата твориха с акрилни бои и рисуваха с флумастри. Полетът на въображението не признава бариери, нито ограниченията на конкретен цвят, затова всеки си тръгна с палитра от емоции, материали и багри върху първоначално обикновено изглеждащата дървена лъжица.

Допълнителен нюанс в цветното преминаване от кухненска лъжица в герой, достоен за сцената на куклен театър, добавиха и по-големите доброволци Росана и Иван, които заедно с клоун Веселушко (обичаната от всички Савка Василева) увлякоха децата и в забавни игри.

 

 

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.