Регионална библиотека "Дора Габе" - гр. Добрич

Тематична седмица „Фермата“

Първото занимание от тематичната седмица „Фермата“ в Летен детски клуб „Играй и учи” бе посветено на пчелния кошер и пчелното семейство. Децата научиха много интересни факти за опрашването, ползата от пчелите и защо светът ще спре да съществува без тях. Запознаха се с устройството на тялото  им и по какво си приличат и различават от осите. Гост-лектор бе земеделският производител Иван Гушев, който сподели какво е да си пчелар, защо опушва пчелите и как се вади мед. Малчуганите задаваха въпроси и имаха възможност чрез уред за изследване на насекоми да съпоставят царица, търтей и пчела-работничка. По-късно, облечени като пчелари, вадиха пити с мед  от специално изработен кошер, в който всеки откри свой сувенир-изненада.

Денят не мина без творческа работилница. Участниците изработиха гривнички от полимерна глина по подобие на пчелна пита с шестоъгълни килийки и малка пчеличка, кацнала върху нея.

Във второто занимание от тематичната седмица, посветена на фермата, библиотечни специалисти бяха подготвили образователен урок за фазите на растеж на растенията – от семенце до плодче. С помощта на специално изработени хартиени отварящи се бобчета, слънчогледи, ябълки и тикви,  пред участниците в клуба се визуализираха етапите, през които растенията преминават до израстването им. Децата научиха още за какво помагат и с какви витамини обогатяват човешкия организъм различните зеленчуци и плодове от достъпно и интересно поднесения текст в книгите на Владимир Шишков „Боби в царството на зеленчуците“ и  „Боби на празника на плодовете“. Припомниха си, че за да може посевът да се развива добре, е нужно вода, богата на хранителни вещества и минерали почва, както и слънце.

Малчуганите сътвориха симпатични подвижни хартиени гъсенички, които внесоха настроение в летния ден.

Като заключение на темата за фермата, децата се запознаха с обитателите на селското стопанство. Активно участваха в разпознаването на животните, илюстрирани в книгите от обособената тематична витрина. Смело назоваваха имената на мъжките, женските и малките им, демонстрираха знания за това за какво се отглеждат различните видове и с ентусиазъм разказаха за забавни случки от своето гостуване на село.

Като най-разпространени за отглеждане сред пернатите във фермата, беседата бе посветена на кокошките. Освен за живота и навиците им, учасниците научиха интересни факти, като това как майката разговаря с пиленцата си, още преди да се излюпят. Както и, че по време на мътене обръща яйцата по 50 пъти на ден. Интерес предизвика фактът, че кокошките нямат зъби и са наследници на динозаврите.

Трогателната история на кокошката Ипсак от книгата „Кокошката беглец“, чиито прочит докосна малчуганите, ги провокира за размисъл над въпросите за свободата и колко ценна е тя.

За да изглежда по-автентично, библиотечните специалисти бяха подготвили макет на малък кокошарник, в който децата откриваха снесените яйца. С тях те създадоха прекрасни декорации от естествени материали, които да поднесат на любим човек.